fbpx

BLOG

 – Vállalkozás indítása és vezetése, közeli családtagok által –

 

Sajnos rengeteg olyan családi vállalkozás van, ahol Apu és Anyu már hosszú évek óta együtt dolgozik, és bár már megengedhetnék maguknak, hogy az átlag feletti életszínvonalon éljenek, mégis nagyon boldogtalanok,  ugyanis, szinte már semmi örömet sem okoz számukra a cégük közös teremtése. Sőt, sok esetben ez a boldogtalanságuk egyik fő forrása.
De vajon hol romlanak el a dolgok? Mi történik ezekben a klasszikus esetekben? 

A családi vállalkozások többsége az alábbi tipikus hibákat követi el a cégalapítástól a vezetésig:

Apu vállalkozásba kezd, és lelkesen elkezd valamit termelni, vagy szolgáltatni. Az elején még nagyon bízik a sikereiben, szívvel-lélekkel dolgozik, így aztán természetes, hogy egyre több ügyféllel kerül üzleti kapcsolatba.
Azonban ahogy nő a céges buli, Apu egyre mélyebben merül a munka sűrűjébe. Gyakorlatilag minden idejét felemészti a termelés. Amikor pedig egymásba érnek a megrendelések, gyakran már azt sem tudja, hogy hol áll a feje. 

Persze megpróbál valahogy megfelelni az ügyfelek elvárásainak, de nem lehet ott egy időben, több helyen. Ilyen állapotban természetes, hogy néha már elfelejt fontos dolgokat, hiszen képtelenség ennyi mindent folyamatosan fejben tartani. Így egyre stresszesebb, miközben egyre többet dolgozik.
De a nap még neki is csak 24 órából áll, így törvényszerű, hogy késő este, amikor hazaér, már nem nagyon marad ideje és energiája a konyhaasztal fölé görnyedve elvégezni az egyébként rendkívül fontos adminisztratív feladatokat. 

Így az előtte álló tevékenységek gondos és tudatos megszervezése, a cégalapítás, a költséghatékony beszerzés, a gyors és pontos számlázás, a hatékony pénzbehajtás, a határidős utalásokhoz szükséges számlák precíz nyilvántartása, vagy a könyvelési anyagok összekészítése a feladatsorok legvégére kerülnek, vagy elvesznek az elvégzetlen feladatok végtelen tengerében.
Idővel egyre fáradtabb és ingerültebb lesz. Már nem annyira élvezetes a játék. 
És természetes, hogy ennek a hatalmas terhelésnek, tartós nyomásnak már az egészsége és a magánélete is kárát látja, hiszen, amikor hazaér, többnyire már csak pihenni akar.

A vállalkozások indítása sok esetben komoly kihívások elé állítják a párkapcsolatokat. És vagy képesek végtelen türelemmel, törődéssel és szeretettel közösen átvészelni a nehéz kezdeti időszakokat, vagy  fokozatosan eltávolodnak egymástól, és komoly párkapcsolati problémákkal szembesülnek.  

De sok esetben, amikor Apu felett már kezdenek összecsapni a hullámok, megérkezik a cégbe Anyu is. Jön segíteni és persze rendet rakni! Jószándékkal átveszi Aputól szinte az összes adminisztrációs feladatot, és a háttérben elkezdi szépen utolérni a dolgokat. 
Lássuk be uraim, mire mennénk a hölgyek segítsége nélkül?

Így rövid időre kicsit kisüt a nap, és átmenetileg egy megkönnyebbülési korszak áll be a közös életükben. 
De Apunak elöl a fronton ettől még nem lesz kevesebb dolga. Mindössze csak az esti feladatai alól szabadul fel, és persze hamarabb látják hasznát a termelésnek. 

A házaspárok általában ebben az időszakban kezdenek el segítő embereket gyűjteni maguk köré, akiket persze szeretnének közeli barátként vagy családtagként kezelni. Így aztán többnyire nem tényleges kompetencia, vagy emberi értékek, hanem szimpátia alapján toboroznak. Aki elsőre szimpatikusnak tűnik, fel is veszik. 
Pedig a szimpátia mindössze csak annyit jelent, hogy az illető hasonlít egy olyan személyre, akit valahonnan már jól ismernek, és persze többé-kevésbé bíznak is benne. Így aztán könnyen bele tudják képzelni az érintett személyt a betöltendő munkakörbe. 
Gyakorlatilag nem egy hozzáértő és hajlandó munkatársakból álló, profi csapatot építenek, hanem egy első látásra szimpatikusnak vélt, nagyobb baráti közösséget, akiktől támogatást remélnek.
Ráadásul Apu ekkorra már eléggé hozzászokott ahhoz a gondolathoz, hogy mindent örökké egyedül neki kell megcsinálnia. És persze az van igazán jól megcsinálva, amit saját kezűleg ő végez el. Így aztán továbbra is igyekszik minden fontosabb feladatot magánál tartani. 
Pedig amikor átadunk valakinek egy posztot, akkor az illetőnek a feladatokat legalább ugyanúgy, vagy még jobban kell ellátnia, mint ahogy mi láttuk el előtte.
De ekkora terhelés mellett érthető, hogy Apunak már nem marad elegendő ideje és energiája arra, hogy az új létszámhoz tudatosan és jól átgondoltan átszervezze a munkaköröket, és az új munkatársakat kellő alapossággal be is tanítsa az új munkakörükbe. 
Pedig ahhoz, hogy az új munkatársak valóban terhelhetőek legyenek és gyorsan át tudják venni tőle a különböző feladatokat, legalább annyira be kellene tanítania őket, hogy képesek legyenek valamennyire önállóan ellátni a feladataikat.
Anyu persze szívesen gondoskodna az új munkatársakról is, amennyiben ők is úgy termelnének, mint Apu. De sajnos többnyire ez nem így van. Az emberek nem mindig őszinték egy állásinterjún. Régi és igaz mondásunk, hogy “lakva ismerni meg a másikat”.
Apu persze eleinte örül, hogy végre nincs egyedül, és minden segítségért hálás lesz. De Anyu a háttérből sokkal jobban rálát az új munkatársak valódi teljesítményére. Ráadásul ő számolja el a néha indokolatlan túlórákat, és sok esetben ő fizeti ki a meg nem érdemelt fizetéseket. Ugyanakkor pontosan látja, hogy Apu továbbra is ugyanolyan túlterhelt, mint régen, csak most már jóval magasabbak lettek a bérköltségek.
A közeli családtagok által vezetett vállalkozások otthoni konfliktusainak egyik jellegzetes oka az, amikor Anyu felismeri, hogy a szimpatikusnak vélt munkatársak valóban mennyibe kerülnek a tényleges hozzáadott értékükhöz képest, és persze ezt vacsora közben szóvá is teszi.
Apu, – még akkor is, ha a lelke mélyén jól tudja, hogy Anyunak valahol azért igaza van -, megpróbálja megvédeni a közeli kollégákat, így már adott is egy jó kis otthoni veszekedés, amelyben persze a maga nézőpontjából mindkét fáradt félnek teljesen igaza van. 

A vállalkozások miatt bekövetkezett otthoni veszekedések 90%-ban a munkatársak miatt következnek be.
Ezek a konfliktusok többnyire tartósan megmaradnak, legfeljebb idővel  kissé csillapulnak, de szinte biztos, hogy véglegesen nem oldódnak meg, mivel az igazi okokat általában sohasem kezelik.
És ez a helyzet gyakran még oda is vezethet, hogy idővel mindkét fél a másikban látja a gyötrelmei forrását. 
Persze nem  minden családi vállalkozásra igaz ez a tipikus példa. Néha az erős szeretet és a józan ész hatására a házastársaknak idővel sikerül úgy ahogy helyrerázni a dolgokat. Da a legtöbb családi vállalkozás kisebb nagyobb mértékben átmegy ezen a fájdalmas vesszőfutáson. 

A szorosan együtt dolgozó házaspárok közös múltjában fellelhető sajgó hegek ékesszólóan bizonyítják, hogy mennyire próbára tesz egy házastársi kapcsolatot, amikor két ember csupán a hitére, a szorgalmára és a jószándékra hagyatkozva akar közös erővel létrehozni egy komoly felelősséggel járó, nagyobb létszámú termelő közösséget.

Mégis mit kellene tenni ahhoz, hogy valahogy elkerüljük a kezdeti nehézségeket és ne járjuk be ezt a  fájdalmas és rögös utat a cégalapítástól a mindennapos cégvezetésig és szervezésig.

A családi vállalkozások sikeres működtetéséhez és tartós növekedéséhez mindössze csak néhány alapvető dolog szükségeltetik. 

1. Ezután el kell dönteni, hogy ezek közül a feladatok közül melyek azok, amelyeket feltétlenül nekik kell elvégezni, és melyek azok, amelyek másoknak delegálhatók.

2. Majd készíteni kell egy rövidtávú üzleti tervet, amelyben jól átgondoltan és részletesen ki van dolgozva, hogy pontosan milyen munkakörökbe, mennyi embert vesznek majd fel, és mikorra kell ezeknek az embereknek megérkeznie az aktív termelésbe. Itt figyelembe kell venni azt is, hogy konkrétan mennyivel több bevételt kell ezeknek az embereknek termelni ahhoz, hogy biztosan megérje felvenni őket. Még a vállalkozás indítása előtt akár.

3. A toborzások alkalmával teljesen elfogulatlanul, csupán termeléspárti nézőpontok alapján szabad toborozni, és nem szabad megfeledkezni a hiteles referenciák bekéréséről és azok alapos ellenőrzéséről sem.

4. A próbaidős munkatársakat mindig csak egyenként szabad felvenni, és a már előre összeállított gyakorlati munkaköri leírások alapján gondoskodni kell az alapos betanításukról. De ha a betanulási idő vagy a próbaidő alatt nincsenek megelégedve az új munkatársjelölt haladásával, vagy hozzáállásával, rögtön korrekciózni kell. És amennyiben úgy találják, hogy ez teljesen haszontalan törekvés, akkor gyorsan cserélni kell az illetőt és találni kell helyette egy sokkal megfelelőbbet. Nem szabad arra várni, hogy a jelölt talán majd magától is megjavul.

5. Az üzleti terv alapján alaposan és kellő részletességgel jó előre meg kell tervezni a következő hónapok, hetek, napok fontos feladatait, valamint a tervezett teljesítési határidőket, hogy lehetőség legyen valamennyire kézben tartani a dolgokat.

6. Ki kell alakítani egy belső rendszert a munkák összehangolására és ellenőrzésére, ahol egyértelmű és pontos információcsere történhet. A teljesség igénye nélkül, ilyenek például: a következő heti, havi munkák gondos megtervezése, a konkrét beszerzési igények, a pénzügyi adatok és valós termelési állapotok kiértékelése, valamint a pontos munkaidő elszámolások területei.

7. Baj esetén a családtagoknak minden esetben azonnal össze kell zárni. Legyen a párkapcsolatuk olyan erős, mint egy viking pajzsfal. Soha nem szabad megengedni, hogy bárki, akár csak egy rossz szót is mondjon a másikról. Azonnal helyre kell tenni az illetőt. Még ha esetleg hibázott is a házastárs, akkor is teljes mellszélességgel ki kell állni egymás mellett!

8. Ügyelni kell arra, hogy lehetőleg soha ne vigyék haza a munkát. Amennyire csak lehet, tartsák távol a feladatokat, vagy a munkahelyi problémákat az otthonuktól. A szükséges egyeztetéseket igyekezzenek munkaidőben és a megfelelő helyen, bent a cégben elvégezni.

9. Ne mérgezzék feleslegesen a párkapcsolatukat olyan céges problémákkal, amelyeket egyedül is meg tudnak oldani! Csak olyan problémából csináljanak közös ügyet, amelyhez feltétlenül szükséges a másik fél segítsége.

Persze még számtalan fontos teendő van, amely kell ahhoz, hogy egy vállalkozás hosszútávon is sikeres legyen. De a közeli családtagok által vezetett családi vállalkozások számos gyötrelemtől kímélhetik meg magukat, ha a fenti tíz pontot okosan és következetesen betartják.
Őszintén remélem, hogy sok vállalkozó házaspárhoz eljut ez a vezetői törvény és lesznek néhányan, akik okulnak belőle és megfogadják a tanácsomat.
Egyetlen vállalkozás sem ér annyit, hogy feláldozzuk a szeretetet és a családot a siker, vagy a pénz oltárán.