fbpx

BLOG

 – Új munkatársakat sohasem dobunk mély vízbe! 

Egy vállalkozásban minden munkatárs elemi érdeke lenne, hogy egy új kolléga gyorsan betanuljon a munkakörébe, és minél előbb hasznos, termelő munkatárssá váljon!

Ennek ellenére néhány vállalkozásban mégis elképesztő dolgok történnek.

Krónikus létszámhiánnyal küszködő vállalkozások túlterhelt munkatársai, hamis előjogokat formálva, kemény leértékelésekkel és durva beszólásokkal fogadják az új érkezőket, majd gyorsan el is űzik őket.

A munkaerőhiány miatt sokszor nélkülözhetetlennek állítják be magukat, így teremtve függő helyzeteket a kiszolgáltatott vezetőség felé, miközben persze állandóan nyavalyognak a túlterheltségük miatt.

Egy új munkatárs nagyon nagy érték. Komoly termelési potenciállal rendelkezik. Ha meg tudjuk tartani, akkor csökken a függőség és sokkal több megrendelést tudunk teljesíteni.

Ráadásul a toborzásért felelős kolléga már rengeteget dolgozott azon, hogy legyen végre ott valaki, aki tehermentesítheti a túlterhelt csapatot.

Az emberek mindig izgulnak, amikor új munkahelyen kezdenek.

Nem kellene ezt még azzal is tetézni, hogy néhányan még meg is nehezítik a számukra ezt az amúgy is kritikus időszakot.

Az új munkatársakat nagyon meg kell becsülni és mindenkinek segítenie kell őket abban, hogy minél előbb kiigazodjanak az új környezetükben és gyorsan beilleszkedjenek a csoportba.

El kell érni, hogy jól érezzék magukat az új munkahelyükön és gyorsan stabillá, valamint kompetenssé váljanak.

De ha már az első időszakban magukra hagyjuk őket, akkor sokkal hosszabb idő alatt, a saját kárukon vagy a csak cég kárán tudják megtanulni a belső szabályokat és a helyi szokásokat.

Ha valaki nem kap megfelelő segítséget és kellő törődést, akkor biztos, hogy előbb vagy utóbb hibázni fog.

Ha a törvényszerűen bekövetkező hibáiért pedig még le is értékelik, megbüntetik vagy állandóan neheztelnek rá, akkor azt fogja érezni, hogy rossz helyen van és nem jó munkahelyet választott. Már megy is tovább. Menekül azokról a helyekről, ahol lelki fájdalmakat érik.

A “figyeld meg, hogy mit csinálnak a többiek” típusú képzések ideje már régen lejárt. Ez a legjobb módja annak, hogy már a próbaidő alatt elveszítsük az új munkatársakat.

Ezért, ha a személyzeti osztályon be akarjuk végre fejezni a meddő toborzásokat, és a továbbiakban nem akarunk a próbaidő alatt embereket, pénzt és hitet vesztegetni, minden új munkatársnak két képzési fázison kell átesnie.

Az alapmunkatársi képzésen és ezt követően a posztra képzésén.

Az alapmunkatársi képzés azokat az általános szabályokat és működési módokat tartalmazza, amelyek minden munkatársra egyaránt vonatkoznak, függetlenül attól, hogy az illető milyen beosztást tölt be a szervezetben.

Ezek az anyagok tartalmazzák a vállalkozás céljait, a küldetését, az alapvető tevékenységi köreit, a termékeit és szolgáltatásait, valamint azokat az általános viselkedési, termelési szabályokat és irányelveket, amelyek minden munkatársnak egyaránt be kell tartania.

Nem árt ha valaki már az elején tisztában van azzal, hogy hová került.

A posztra képzések pedig már a poszt sikeres ellátásához szükséges konkrét technológiai és technikai segítségét adják meg a betanuló munkatársaknak.

Mindkét képzés nagyságrendekkel felgyorsítja a betanulási folyamatokat  és drasztikusan csökkenti a személyzet elvándorlását.

És ha ráadásul még van ott egy olyan felelős személy is, aki segít a betanulásban, törődik a kezdőkkel, továbbá még a meglévő kollégák is segítik és támogatják az új munkatársakat, akkor azok azt fogják érezni, hogy mindenki szívesen látja őket és igazán örülnek nekik.

Tudni fogják, hogy általuk is erősödik a csapat. Így szívesen maradnak a csoportban, és hosszútávon számíthatunk majd rájuk.

Minden munkatársnak könnyebb lesz az élete, ha az új kollégák már rövid idő után hasznos hozzájárulással hálálják meg a kapott törődést.

Ha eggyel többen vagyunk, akkor erősebbek is vagyunk. És minden elveszített munkatárssal együtt, mindannyian gyengülünk.

Ezt mindenkinek meg kell értenie!

Belső képzések nélkül lehetetlen sikeres csapatot építeni!

A munkatársak képzésére fordított idő és energia a leggyorsabban megtérülő befektetés.

Enélkül folyamatosan elpazaroljuk majd a jó embereket és a meglévő munkatársaktól való folyamatos függőségben, kimerítő, végtelenített köröket futunk majd a munkaerő toborzásban.

Barátsággal,
Laczkó Péter