fbpx

BLOG

– A telefonálás etikettje az üzleti életben –

Mindennapi életünkben a mobiltelefon ma már teljesen nélkülözhetetlen eszközzé vált.

Azonban a technika fejlődése már olyannyira felgyorsult, hogy a mobiltelefonok használata a kulturális evolúciónkat nagymértékben leelőzte.

Régebben pontosan tudtuk, hogy bizonyos helyzetekben hogyan kell viselkednünk.

A jó modort megtanultuk szüleinktől, nagyszüleinktől és jó esetben mi is tovább adjuk majd gyermekeinknek.

Tudtuk, hogyan kell illendően köszönni, tudtuk, hogy a kismamáknak, a hölgyeknek és az időseknek át kell adni a buszon, villamoson a helyünket, és édesapám még arra is megtanított, hogy “Fiam, ha lányos házba mész, mindig vigyél virágot”.

A jó modor jegyében elvárt volt, hogy vendégségben nem zabálunk, nem maradunk késő estig, és még az is természetes volt, hogy másnap kötelező jelleggel felhívjuk a vendéglátónkat, még egyszer megköszönve neki a finom ételeket, a törődést és a fantasztikus vendéglátást.

Régen még azt is tudtuk, hogy mikor illő telefonálni és mikor nem.

Reggel 9 óra előtt, este vacsoraidőben, vagy azután már nem volt ildomos bárkit is telefonon zaklatni.

Vasárnap ebédidőben vagy az azt követő pihenőidőben felhívni valakit, pedig kimondottan nagy modortalanságnak számított.

Régebben tehát sokkal inkább tekintettel voltunk egymásra, jóval tapintatosabbak és kevésbé tolakodóak voltunk.

De a mai világban ezek a szabályok már szinte elavultak és lassan mind eltűnni látszanak.

Az egyéni érdekérvényesítés fontossága mára már igencsak felülírja a jómodort és ma már jóval kevésbé vagyunk tekintettel egymásra.

Ezért a mobil kultúra evolúciós ugrásában talán soha nem volt nagyobb szükség arra, hogy még idejében lefektessük az üzleti élet telefonálási etikettjének néhány alapvetően ide vonatkozó viselkedési szabályát.

1. Az üzleti életben lehetőleg válasszunk kulturált és diszkrét csengőhangot.

Ahogy az öltözködésünkben is többnyire kerüljük a feltűnő, ízléstelen ruhadarabokat, ugyanúgy a csengőhangunk is legyen kulturált, elegáns és visszafogott.

El sem hiszik, hogy ez mennyit elárul valaki egyéniségéről. Nincs annál kellemetlenebb helyzet, amikor egy durva, primitív csengőhanggal alapozzuk meg az első benyomást, vagy törjük meg egy környezetünkben a kellemes harmóniát.

2. Minden olyan helyen, ahol egy bejövő hívással zavarhatunk, még időben halkítsuk le a készüléket. Nagyon illetlen és kimondottan modortalan, ha színházban, moziban vagy egy előadáson szólal meg a bunkofon. Ha jót akarunk, akkor soha ne hozzuk ilyen kellemetlen helyzetbe magunkat.

3. Tárgyalások alkalmával, üzleti megbeszéléseken szintén illő jó előre lehalkítani a készülékünket, hogy később ne kelljen kapkodva nyomogatnunk a telefont és mentegetőznünk csak azért, mert a csengőhangunkkal kizökkentettük a partnerünket a gondolatmenetéből.

A legtöbb készüléknél már beállítható az automata SMS küldés nem fogadott hívások esetén.

Ekkor a hívó fél pontosan tudja, hogy nem visszautasítást kapott, hanem csak rossz időpontban próbált kapcsolatba lépni velünk.

4. Lehetőleg igyekezzünk minden nem fogadott hívást minél gyorsabban visszahívni.

Ez nagyon jó modorra, emberségre és szerénységre vall. Nagyon szomorú látni azt, hogy a régebben még kedves és figyelmes ismerősünk, akinek szerencsére most már sokkal jobban megy, már olyannyira fontos személlyé vált, hogy visszautasítja a közeledésünket.

5. Soha ne vegyük fel egy beszélgetés vagy tárgyalás közben a telefont!

Sokan megengedik maguknak azt a luxust, hogy tárgyalás közben simán fogadnak egy-egy bejövő hívást.

Ez pontosan olyan, mintha egyszerűen csak felállnának és szó nélkül faképnél hagyva a partnerüket elkezdenének másokkal beszélgetni. Ez durva sértés!

Ez a partnerük leértékelése és fontosságának porba tiprása.

Egy jelentéktelen hívás miatt mégis sokan megteszik.

Megszólal a mobiljuk és ekkor a partnerüktől felszínesen elnézést kérve, de beleegyezését gyakran meg sem várva azonnal fogadják a hívást.

Ráadásul sok esetben még egy ismeretlen hívó is fontosabb a számukra, mint az a partnerük, aki az asztal másik oldalán ül.

Ez nagyon nagy modortalanság, de egyben szánalmas is. Az ilyen viselkedés azt mutatja, hogy az illető felett teljesen átvette a mobilja az irányítást és már arra is képtelen, hogy különbséget tegyen fontos és kevésbé fontos dolgok között.

A mobilja dróton rángatja. Akaratgyenge hozzáállás.

Még ebben a felgyorsult világban is mindennek megvan a helye és az ideje.

Sorban állás közben, fogadások alkalmával, nagy társaságban nem illik telefonálni!

Az Úriember meghatározása a következő: Úriember az a személy, akinek a figyelme azon van, hogy a környezetében lévők jobban érezzék magukat.

Tehát az üzleti életben támogatást és igazi sikereket úgy tudunk elérni, hogy valódi, személyes figyelmet adunk a partnereinknek és a környezetünknek.

Ha csöng a mobilunk, akkor csöngjön diszkréten és elegánsan.

És ne kapkodjuk fel modortalanul minden áron. Hiszen bármikor dönthetünk úgy, hogy később egy alkalmas pillanatban visszahívjuk az illetőt. Nincs szánalmasabb látvány annál, amikor valakinek a mobilja parancsol.

Soha ne engedjük, hogy a mobil átvegye felettünk a kontrollt.

Mindig legyen egy józan döntésünk azon, hogy mikor fogadunk egy hívást és mikor nem.

A mobilunk miatt ne okozzunk rossz érzést partnereinknek és ne sértsünk meg fölöslegesen másokat.

Döntsük el már végre, hogy ki a főnök.

Barátsággal.

Laczkó Péter