fbpx

BLOG

 – Sohasem bratyizunk a személyzettel!

 

 

Sajnos sok esetben előfordul, hogy felelős vezetői pozícióban lévő emberek végképp elveszítik a tekintélyüket azáltal, hogy együtt tivornyáznak a beosztottjaikkal.

És gyakran látni, hogy olyan vezetők, akiket egy belső karrierprogram keretében helyeztek magasabb beosztásba, nem nagyon tudják, hogyan kezeljék új vezetői státuszukban a régi kollégáikat.

Valóban nem könnyű nekik azokat az embereket vezetni, akikkel együtt kezdték a szakmát vagy sokáig egyenrangú munkatársi pozícióban termeltek. Viszonylag gyorsan meg kell találniuk a kényes egyensúlyt az új pozíciójuk és a kollégákkal való régi viszonyuk között.

Bármely vezető részéről teljesen hamis elképzelés, hogy csak akkor kap megfelelő támogatást a munkatársaitól, ha annyira közel engedi magához őket, és annyira jóban van velük amennyire csak lehet.

Ez súlyos vezetői hiba!

Ugyanis a vezetők minden esetben a tulajdonosi vagy a felsőbb vezetői érdekeket szolgálják, és a felülről kapott célokat, programokat kell megvalósítaniuk a munkatársaik segítségével.

Tehát az a dolguk, hogy határidős és pontos teljesítéseket érjenek el a munkatársaikon keresztül.

De ahhoz, hogy valóban vezetni tudják az embereiket, valamennyi tekintéllyel mindenképpen rendelkezniük kell.

Ehhez pedig muszáj megfelelő távolságot tartaniuk, különben soha sem néznek fel rájuk és soha sem fogják kellő módon tisztelni őket.

Ha bratyiznak azokkal, akiket később majd irányítaniuk és termeltetniük kell, akkor nagyon lehetetlen helyzetbe hozzák magukat.

Mert hogyan vezessenek és termeltessenek egy olyan csapatot, akikkel közös ivászatokkal vagy egyéb módon már összecimboráltak?

Ugyanis a kevésbé intelligens munkatársak nem mindig képesek különbséget tenni a magánéleti dolgok, egy céges rendezvény eseményei és a munkahelyi hierarchia között. Emiatt a termelésben is egyenlőnek érezhetik magukat.

És egy vezető tényleg nagy bajban lesz akkor, amikor olyan munkatársakat kell komolyabban utasítania, akik egyenrangú komájuknak tartják.

Mert ezek az emberek tévesen még azt gondolhatják, hogy ezután már bent a cégben is könnyelműen félvállról vehetik az utasításait, vagy ha éppen úgy tartja kedvük, akár még lazán hátba is veregethetik.

Ezért nem bratyizunk soha a személyzettel.

Barátsággal,
Laczkó Péter