fbpx

BLOG

 – Soha nem oldunk meg problémákat a munkatársak helyett!

Számos esetben előfordul, hogy egy magasabb beosztású vezető azért válik túlterhelté, mert a munkatársai helyett is dolgozik.

A vezetők többnyire igen szorgalmas emberek. Azonban az sohasem fordulhat elő, hogy jószándékú segítőkészségük miatt a munkatársaik helyett is ők termeljenek.

Egy vezetőnek nem az a dolga, hogy az emberei helyett dolgozzon!

Az a dolga, hogy teljesítést érjen el a munkatársain keresztül.

De, amikor ő végezi el az összes fontos feladatot, vagy örökké mások helyett old meg problémákat, akkor hiába vesz fel még több embert, nem csökken a terheltsége, csak még több ember helyett dolgozik tovább.

Ráadásul minden egyes alkalommal, amikor átnyúl valaki felett, nemcsak rossz precedenst teremt, de egyúttal a felelősséget is átveszi a háttérbe szorított munkatársától.

Így nem csak azt éri el, hogy az emberei sohasem fognak rendesen betanulni és önállóan termelni, hanem azon kapja majd magát, hogy a jól elvégzett munkájáért járó fizetést mások veszik fel majd helyette.

Ekkor fogalmazódhat meg a fejében az a gondolat, hogy csupa gyenge képességű emberrel van körülvéve és mindegyiket ő fizeti.

Néhány beosztott hamar felismeri ezeket a helyzeteket és él is a kínálkozó alkalmakkal. Némelyikük egész jól tud feladatokat és problémákat delegálni felfelé.

Könnyedén megteheti, mert a jószándékú vezetők gyakran bedőlnek a “törött szárnyú madár” trükknek.

Ezért még egy betanuló munkatárs helyett sem végzünk el soha semmit.

Először is megértetjük vele a dolgokat, azután megmutatjuk neki a helyes eljárásokat, majd felhívjuk a figyelmét a lehetséges hibaforrásokra, és ezt követően addig gyakoroltatjuk, amíg képessé nem válik arra, hogy készségszinten és önállóan elvégezze a feladatait.

Így lehet valakit a legkönnyebben és a leggyorsabban betanítani az új munkakörébe.

Figyelmet, törődést és hathatós segítséget kell kapnia, de már az első pillanatoktól kezdve neki kell a posztján majdnem mindent megcsinálni.

Ha pedig már érti a feladatait és rendelkezik a megfelelő gyakorlattal, ettől kezdve elvárjuk tőle a teljes önállóságot és a pontos teljesítéseket.

Sohasem oldunk meg problémákat vagy feladatokat a munkatársak helyett!

Ha egy munkatárs feladatokat vagy problémákat akar delegálni a vezetőjének, akkor az illető vagy képtelen, vagy képzetlen, vagy lusta és egyáltalán nem akar termelni, tehát etikátlan.

Ez az igazság!

Ha a munkatársak feladatokkal vagy problémákkal bombázzák Önt, találja meg az igazi okot és kezelje a helyzetet ennek megfelelően.

A problémákat mindig a poszton oldjuk meg és sohasem felette!

Ha nekem bármelyik munkatársam is problémákat delegálna, igencsak elgondolkoznék vele kapcsolatban.

Barátsággal,

Laczkó Péter