fbpx

BLOG

 – Pénzt, vagy boldogságot?

 

Az egyik legszomorúbb és egyben a legrosszabb dolog a hivatásomban, hogy nagyon sok boldogtalan cégvezetővel találkozom. Tíz cégvezetőből legalább öt boldogtalan. A cégük már úgy, ahogy sikeres, de a magánéletükben igazi vesztesek! Nem olyan problémákról van itt szó, amire megoldást nyújt a vezetőképzés vagy a menedzser képzés.

Rosszul ítélték meg a fontossági sorrendeket és elveszítették az irányítást az életük legfontosabb dolgai felett. A sikerért és a pénzért a vállalkozásuk oltárán feláldozták az egészségüket, valamint a párjukkal és a gyermekeikkel eltölthető élvezetes és értékes szabadidőt.

Hány tehetséges és szorgalmas vezetőből csinált már darált húst a saját vállalkozása? Hány cégvezetőnek ment rá az egészsége és a családja a cégvezetésre, mert mindig a cég állt a fontossági lista legelső helyén? Vezetőképzések sora, menedzser képzések százai, mégis boldogtalanok.

Infarktus, agyvérzés, rák, cukorbetegség, magas vérnyomás, gyomorfekély, mentális impotencia, a kiégésnek nevezett mély depresszió, és még sorolhatnánk a pszichoszomatikus vezetői betegségek széles tárházát, amelyek rendre hazavágják azokat a legbátrabb és legtehetségesebb embereket, akikben megvolt a spiritusz ahhoz, hogy saját vállalkozásba vágjanak.

Ha csak az évek alatt összehordott vagyonokat és anyagi lehetőségeket néznék, sok millióan azonnal cserélnének velük. Néhányan egész komoly vállalat birodalmat építettek. Valójában mégis nincstelenek és boldogtalanok. A vagyon nem ad szeretetet, odaadást, törődést és valódi figyelmet. Így szinte semmijük sincs!

Mert fontosabbak voltak a hosszú értekezletek, a délutáni tárgyalások, vezetőképzések vagy az esti megbeszélések azoknál, akiket a legjobban szerettek.

Most felszínes örömöket hajszolnak és pénzzel kompenzálnak.

A luxusautók, szép házak, az egzotikus nyaralások, drága éttermek és a szép ruhák, menő menedzser képzések mögött pedig ott kísértenek a sikerért és a pénzért elcserélt szerettek.

Az állandó nyomás alatt lévő, mindig a telefonján lógó, vagy a számítógép előtt ülő, örökké fáradt és ingerült vezetők miatt feláldozott feleségek és férjek sélten élnek valahogy tovább. És ártatlan gyermekek százezrei váltak vétlen áldozattá a folyamatosan dolgozó, de soha rá nem érő szüleik miatt. 

Az“értetek teszem, hogy mindannyian biztonságban és jólétben éljetek” elképzelésnek mi lett végül az eredménye? Ki hozta meg önhatalmúlag ezt a döntést?

Ha megkérdeznénk a gyermekeket, hogy mit szeretnének jobban, több pénzt, drága játékokat, márkás ruhákat, vagy több együtt töltött, értékes szabadidőt a szüleikkel, mit válaszolnának? 

Nem könnyű egy gyermeknek új életet kezdeni egy csonka, vagy egy új összetételű családban. Váláskor a gyermekek többsége azonnal megfogadja, hogy meg fog javulni. Nem lesz többé rossz. 

Sohasem a szüleiket, hanem mindig önmagukat hibáztatják a válás miatt. 

Ezeket a gyermekeket örökre megsebezték. Sohasem heverik ki a szüleik válását. Még akkor is zaklatottá válnak, ha már felnőtt korukban válnak el a szülők. Egy kiskorú számára ez maga a világvége.

A vállalkozás, a magánélet és a család közötti kényes egyensúlyt a mindennapokban kell tudatosan fenntartani. Egy profi menedzser így működik. Mert ha egyszer már tönkrement valami, hajrázással sokkal nehezebb utolérni a dolgokat. Itt már nem elég a menedzserképzés vagy a méregdrága vezetőképzések.

Egy okos ember gondosan ügyel erre a kényes egyensúlyra. Nem lehet 50 hét fáradalmait 2 hét alatt kipihenni.

Ezért minden nap adjon önmagának legalább fél órát, amely kizárólag csak az öné. Ez létfontosságú tényező. 

Találja meg azt a tevékenységet, amellyel rendszeresen le tud lazulni. Légyen ez futás, egy séta, konditerem, olvasás, tanulás, vagy bármilyen olyan tevékenység, amelyet nagyon szeret csinálni.

De ha már otthon van, akkor legyen tényleg otthon. Foglalkozzon a srácaival. Játsszon, beszélgessen velük. Mutasson jó példát és segítse őket eligazodni az élet bonyolult ösvényein.

És legyen minden nap valamennyi öröm a párkapcsolatában is. 

Lehetőleg ne a TV előtt töltsék az estéket. A TV szétszedi a családokat. 

Folyamatosan keressék egymásban a jót és lepjék meg egymást minden nap valamilyen apró meglepetéssel. És beszélgessenek sokat. Sokat. Nagyon sokat. 

Ha már lefeküdtek a gyerekek, este a teraszon a csillagos ég alatt, vagy a kályha mellett ülve egy pohár borral, felejthetetlen pillanatokkal ajándékozhatják meg egymást. 

Soha ne hagyják ellaposodni a kapcsolatukat! Ne váljanak mechanikussá.

És persze tanuljon meg rendesen céget vezetni, erre jók a vezetőképzések! Tanuljon meg bánni az embereivel, erre jók a HR képzések.

Mert az önmagával való törődés adja az önbizalmat. 

A család adja a boldogságot.

És a vállalkozás adja a sikert és a biztonságot. 

És Önnek mindháromra ugyanúgy szüksége van, mint az éltető vízre és a napfényre. 

Az élet néha bonyolultnak tűnik, de egy kényes egyensúlyra él.

Ügyeljen erre az egyensúlyra! Ne hagyja felborulni a dolgokat.

Néha összekavarodik minden. De sokkal könnyebb visszatalálni önmagunkhoz, ha ez az egyensúly megvan bennünk.

Végezetül engedje meg, hogy hagy idézzem az egyik kedvenc filmemből egy halálosan beteg idősebb testvér szavait, amellyel szeretett öccsétől búcsúzik:

Mennyit élünk még? Az élet törékeny. Vékony jégen járunk. 

Igyekszünk mindent kézben tartani, de az életben néha van olyan helyzet, amit nem tudunk irányítani. Egy baleset? Egy betegség? 

Nem lehet úgy élni, hogy félünk, vagy örökké a hibákat keressük! Nem lehet élni öröm nélkül. Mert a végén csak ez számít. 

Itt vagyunk. És a világ gyönyörű hely. Az emberek imádják Brazíliát. Mennyi öröm van Brazíliában? Partik, varázs, a futball. 

Mindenki tudja, hogyan fociznak a brazilok. Gyönyörűen! Igen gyönyörűen. Örömmel és félelem nélkül. Nem az esetleges hibákra gondolnak. Élvezik a futballt. Táncolnak. Táncolnak és játszanak. Hozzájuk mérd magad! A legjobbakhoz. 

Örülj. Örülj mindennek! Mert egy nap lehet, hogy valami balul sül el. És rámehet az életed, vagy még rosszabb is történhet. És azon a napon nem hibáztathatod magad azért, mert most nem te irányítasz. Ez az élet. 

Élvezd! Élvezd, amíg tart a parti.”