fbpx

BLOG

 – Ha nincs elegendő szakképzett munkavállaló, akkor egyedül a gyors és hatékony betanítási rendszer marad az egyetlen megoldás 

 

Amikor súlyos szakemberhiány miatt, már betöltetlen pozíciókkal kell termelnünk vagy szolgáltatnunk, akkor képessé kell válnunk arra, hogy a saját magunk erejére támaszkodva, önállóan tanítsuk be a fontos munkakörökbe az új munkatársakat. 

A világ termelésének java része ma már szinte teljes mértékben a betanított munkára épül. Csak kevés olyan speciális terület van, amelyekre nem lehet alkalmazni betanított munkaerőt. Még magas minőségű Mercedes gépkocsikat is lehet építeni mindössze 8 általános iskolát végzett, de jól betanított munkatársakkal. 

Azonban ahhoz, hogy ezt kellő hatékonysággal meg tudjuk tenni, mindenféleképpen rendelkeznünk kell jól összeállított, standard képzési anyagokkal. 

A képzési anyagok összeállításáért és a képzési anyagokból történő alapos képzésekért mindig a személyzeti részleg felel. Egy képzett személyzeti szakember megfelelő szakmai támogatás és segítségnyújtás mellett, képes nagyon komoly szakmai képzési anyagokat is összeállítani. 

A képzési anyagok tartalmazzák egy vállalkozás működésének módjait (know-how-ját), az összes olyan termelési folyamatot, sikeres eljárásokat és jó megoldásokat, amelyek megismerésével az új munkatársak viszonylag gyorsan el tudják sajátítani az új pozíciójuk betöltéséhez szükséges ismereteket. 

Így ahelyett, hogy hosszú időn keresztül fizetett, költséges munkaidő és rengeteg keserű tapasztalat árán sajátítanák el a szükséges tudást, már viszonylag rövid idő alatt is megértik, megtanulják és begyakorolják az új posztjuk ellátásához szükséges eljárásokat és gyakorlati fogásokat. 

A személyzeti részlegnek nem csak az a dolga, hogy megtalálja és megszerezze a jó állapotban lévő, értékes munkaerőt, hanem az is, hogy minél rövidebb időn belül termelésbe is állítsa őket. 

Ahol pedig nincs személyzeti szakember, ott a vezető nem tehet mást, minthogy kénytelen lesz a saját kezébe venni a dolgokat. 

Egyszerűen muszáj végrehajtani ezt a személyzeti evolúciós ugrást.

Enélkül ugyanis szinte semmi esélye sincs arra, hogy belátható időn belül termelésbe tudja állítani a már kiválasztott, de egyenlőre még képzetlen munkatársait. 

Ma már minden olyan vállalkozás komoly bajban van, ahol hiányoznak a megfelelő képzési anyagok. A bevételüket nem a piaci lehetőségek, hanem a rendelkezésükre álló termelési kapacitásuk határozza meg. 

Ilyen mértékű munkaerő vándorlás mellett már nagyon magas lesz a cég kitettsége is. Már néhány kulcspozíciót betöltő szakemberük elvesztésével is halálos sebet kaphatnak, így a személyzeti veszteségük beláthatatlan következményekkel járhat. És persze napi szinten futják ezt az óriási kockázatot.

Még ha valahogy túl is élik a krízist, a hiányzó szakembereik hagyományos módon történő pótlása csak hosszú évek alatt és rendkívül költséges módon lehetséges. 

Azok pedig, akik még mindig abban reménykednek, hogy előbb vagy utóbb mégiscsak ráakadnak néhány olyan szakmabeli “álruhás királyfira”, akik a követeléseikkel még nincsenek a még megfizethető piaci realitásoktól teljesen elszállva, teljesen a szerencsére bízzák magukat. Ahogy fogy az idő, úgy hatalmasodik majd el egyre inkább rajtuk a kétségbeesés. 

Ezért még időben kezdje el összeállítani a saját belső képzési anyagait! Elsőre még nem kell feltétlenül az összes posztra kidolgozni betanuló mappákat. Egyenlőre most még csak szedje össze azt a néhány kulcs pozíciót, amelyek leginkább előre hajtják a cég szekerét. 

Ezután fontossági sorrendben, egyenként kezdje el megfigyelni és gondosan leírni, hogyan látják el a legfontosabb feladatokat a legjobb munkatársak. Ezeket rendezze azután logikus sorrendbe és megfelelő formába azzal a külső nézőponttal, hogy még egy teljesen kezdő munkatárs is megértse, hogy pontosan mit várnak majd el tőle. 

Ha már elkészültek a legfontosabb pozíciók betanuló mappái, akkor kezdhet egy kicsit megnyugodni. Ugyanis most már van esélye arra, hogy egy sokkal nagyobb munkaerő kínálatból toborozva, jóval alacsonyabb költségek mellett is meg tudja teremteni az optimális létszámú termelő kapacitását, és meg tudja tartani a termelése vagy a szolgáltatása szakmai színvonalát.  

Remélem, hogy hallgat rám.