fbpx

BLOG

 – Képzetlen munkatársakkal a fontos munkakörök könnyen
a vezető kezéhez ragadhatnak!

Amikor egy vezető folyamatosan azzal szembesül, hogy a munkatársai képzetlenebbek vagy gyakorlatlanabbak, akkor hajlamossá válhat arra, hogy magánál tartsa a fontosabb posztokat, és inkább önállóan oldja meg a kényesebb feladatokat.

Ráadásul ha már elég sok alkalommal nem teljesítették vagy hibásan hajtották végre az utasításait, akkor egyre kevésbé bízik majd az embereiben.
Nem akarja, hogy a dolgok rosszabbul menjenek, ezért nehezen ereszti el a kulcspozíciókat. Emiatt ezek a munkakörök könnyen a kezéhez ragadhatnak.

Ráadásul ha már elég régóta látja el egy munkakör feladatait, akkor ezen a területen nagyon kompetenssé és gyakorlottá válik. Egyre jobban ért majd hozzá.
Így minden olyan esetben, amikor úgy érzi, hogy ő ismeri legjobban egy tevékenység összes apró csínját-bínját, a hosszú idő alatt felhalmozott összes tudása és tapasztalata teszi majd bizonytalanná abban, hogy egy kevésbé hozzáértőnek engedje át ezeket a fontos feladatokat.

Egy már amúgy is nagyon elfoglalt vezetőnek mégis honnan lenne elegendő ideje és energiája arra, hogy kellő alapossággal át tudja adni, keserű tapasztalatokkal megszerzett tudását.
Többnyire még azt sem tudja hogyan fogjon hozzá, hiszen még neki is évek kellettek ahhoz, hogy rendesen betanuljon.

Egy fontos posztot szinte lehetetlen sikeresen szóban átadni!
Mégis sokan ezt teszik, amikor egy új munkatársat szinte azonnal bedobnak a mély vízbe. Mindössze néhány óra alatt elmagyarázzák neki, hogy pontosan mit is kell csinálnia, majd ezt követően teljesen magára hagyják. Így szinte biztos a kudarc.

A felületes betanítások után a vezetők először türelmetlenné válnak, később pedig már komolyan neheztelnek a lassan termelő és sokat hibázó munkatársaikra.

Az ingerültségüknek az a legfőbb oka, hogy természetesnek veszik, hogy könnyű megtanulni azokat a tevékenységeket, amelyet ők már évek óta készségszintű tudással csinálnak.

Csak nézze meg mennyire vagyunk türelmesek a tanulóvezetőkkel.
Már régen elfelejtettük, hogy milyen érzés volt a hátsó szélvédőre ragasztott “T” betűvel az erős forgalomban furikázni.

Így amennyiben nincsenek belső képzési programok, és nincsenek könnyen érthető képzési anyagok, a betanulók gyakran még az alapvető fogalmakat vagy szakkifejezéseket sem értik.
Persze a legtöbbször úgy tesznek mintha értenék, nehogy még hülyének nézzék őket. A vezető pedig ilyenkor azt látja, hogy látszólag minden rendben van, és csak jóval később szembesül majd a munkatársak hiányosságaival.

Pedig az új emberek gyors és sikeres betanítása nem is annyira bonyolult.

Az új kollégák betanításánál a két legfontosabb szempont a hozzáállás és a képesség.

A hozzáállás hajlandóságból és akaratból áll!
Az alapvető kérdés mindig az, hogy egy új munkatárs hajlandó-e betanulni a munkakörébe, valamint rendelkezik-e elég akarattal ahhoz, hogy sikerrel át is küzdje magát a betanulási nehézségeken.

A másik fontos tényező a képesség. A jelöltünk rendelkezik-e azokkal az alapvető képességekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy felelősen el tudja majd látni a feladatait?
Ha ezek megvannak, akkor már jó esély van arra, hogy sikerrel el tudunk vele boldogulni.

A betanítási folyamatban nagyon fontos a személyes törődés.
A tudásunk átadásának az egyetlen és egyben a legegyszerűbb módja, ha erőt veszünk magunkon, és rászánunk némi időt és energiát arra, hogy könnyen érthető, egyszerű munkaköri leírásokat, folyamatábrákat vagy rendszerismertetőket összeállítsunk össze a betanuló munkatársak számára.
Ezek nagymértékben megkönnyítik és felgyorsítják a betanítási folyamatokat.

Ugyanis ahhoz, hogy egy új embertől rövid időn belül jó teljesítéseket kapjunk, az illetőnek teljes mértékben értenie kell az összes olyan fontos dolgot, amelyek a posztjával kapcsolatosak. Tudnia kell használni az eszközeit és ismernie kell minden olyan tényezőt, amelyek hatással vannak vagy lehetnek a teljesítésére.

És amikor már valaki valóban érti a dolgokat, ekkor kezdődhet a gyakorlat megszerzése. Ez minden esetben további időt és energiát vesz majd igénybe. Csak így épül fel a megfelelő kompetencia.

A munkatársak képzése az egyik leggyorsabban megtérülő céges befektetés!
Hozzáértő munkatársakkal mindig felgyorsul a termelés, valamint sokkal kevesebbet hibáznak. És ez nagyon gyorsan látszani fog az eredményeken is.

Rendszeres képzésekkel, sokkal stabilabbá válik a személyzet.
Mindig büszkeséggel tölti el az embereket, amikor sikeres, értékes és hasznos csoporttagnak tartják magukat, mivel tudják, hogy tényleg jól csinálnak valamit.

Barátsággal,
Laczkó Péter