fbpx

BLOG

 – Egyetlen vállalkozást sem lehet az irodából vezetni!

Gyakran látni túlterhelt vezetőket, akiket maguk alá temetnek a mindennapi adminisztrációs feladatok. Így szinte minden idejüket bezárt ajtójú irodájukban töltik, elszigetelve magukat ezzel a munkatársaktól.

Ha egy vezető szinte kizárólag a titkárnőjén, vagy csak néhány középvezetőn keresztül tartja a kapcsolatot az embereivel, teljesen eltávolodhat a vállalkozása operatív területeitől.

Néha csak onnan tudják, hogy bent van a cégben, hogy az autója bent áll a parkolóban.

Amikor a munkatársak örökké csak azt látják, hogy amint megérkezik, azonnal bezárkózik az irodájába, mindenféle dolgokat kezdenek el róla feltételezni. És ezek csak a legritkább esetben pozitív elképzelések.

Továbbá egy ilyen vezető sohasem lesz igazi tagja a saját csapatának. Mindig idegen marad a számukra, mivel az emberek úgy érzik, hogy nem tartja eléggé fontosnak őket.

És mindaddig, amíg kívülállóként tekintenek rá, a döntéseivel és az intézkedéseivel kapcsolatban is erős kétségeik lesznek. Nem lesz közöttük kölcsönös bizalom sem, így a programjaihoz sem kap majd kellő támogatást.

Az utasításait kizárólag a hatalmi pozíciója miatt teljesítik, de sohasem meggyőződésből vagy tényleges segítőkészségből. Ez nem valódi hozzájárulás.

Hogyan bízzanak meg egy olyan vezetőben, akivel szinte sohasem találkoznak? Gyakorlatilag semmi közük hozzá.

Az emberek nagyon is igénylik a személyes törődést és a gondoskodást. Szükségük van arra, hogy legyen személyes kapcsolatuk a vezetőjükkel és naponta találkozzanak vele a területükön.

Amikor embereket veszünk fel, akkor a vezetésükkel együtt járó felelősséget is fel kell vennünk.

És ebben természetesen benne van az is, hogy rendszeres bejárásokkal személyesen is meggyőződünk arról, hogy mi a tényleges helyzet a területükön.

Így a döntéseink helyesek lesznek, mivel személyes benyomásokon alapuló, pontos információkkal rendelkezünk.

A munkatársak csak akkor fognak bárkit is vezetőjüknek elfogadni, ha megkapják tőle a személyes figyelmet és törődést. Ehhez pedig az kell, hogy napi rendszerességgel fenntartsuk velük a személyes kapcsolatot.

Amikor valaki elefántcsonttoronyból, távirányítással akar embereket vezetni, ne csodálkozzon azon, ha a saját emberei idegenként tekintenek rá és végül teljesen egyedül marad az elképzeléseivel.

Barátsággal,

Laczkó Péter