fbpx

BLOG

 – A vezetői siker egyik fontos eleme az intelligens időbeosztás!

Ha egy szervezet létszámhiánnyal vagy nagyobb terheléssel működik, akkor sokkal több feladat hárul a vezetőkre és a munkatársakra.

De, amikor már a vezető is túlterheltté válik, akkor még jobban oda kell figyelnie a tudatos időbeosztásra, mert nem mindegy, hogy egységnyi idő alatt mennyi vezetői munkát tud elvégezni, és mennyi kiadott feladatra tud igazán odafigyelni.

Ezzel kapcsolatban van egy nagyon fontos természeti törvény.

Az időt mindig uralni kell!

Tehát vagy uraljuk az időt, és akkor egyre több lesz belőle, vagy könyörtelenül átveszi a kontrollt felettünk.

Több időre pedig csak úgy tehetünk szert, ha képesek vagyunk annyira szervezetten és olyan hatékonyan működni, hogy a környezetünknél nagyobb sebességre felgyorsítjuk fel a programjaink haladását.

Ugyanis csak gyorsabb tempóval tudunk mindent irányítani és teljesen kézben tartani.

De ha csak egy kicsit is lazábbra vesszük a dolgokat és lelassulunk, a folyamatok rögtön kikerülnek az ellenőrzésünk alól és az idő azonnal átveszik felettünk az uralmat. Egy gyorsabban működő környezetben teljesen biztosak lehetünk abban, hogy lemaradunk és a végén biztosan kicsúszik a kezünkből az irányítás.

Tehát ahhoz, hogy minden helyzetben a magunk urai legyünk, és ne temessenek minket maguk alá az elvégzetlen feladatok, folyamatosan a dolgok előtt kell járnunk.

Ezért a vezetői siker egyik fontos eleme az intelligens időbeosztás.

Egy profi vezető öt dolgot biztosan alkalmaz annak érdekében, hogy kialakítson egy hosszútávon is tartható, hatékony működési rendet.

1. Olyan stabil időbeosztással dolgozik, amelyet minden munkatársa ismer. Ezáltal mindenki tudja, hogy mikor kell békén hagyni és mikor tudnak hozzá fordulni az egyeztetések kapcsán. Így szabadon tud haladni a saját feladataival, miközben kiszámíthatóvá és tervezhetővé teszi a működését.

2. Soha, semmit sem halogat! Mindent azonnal kezeltet és elvégeztet. Nem hagyja felgyülemleni a befejezetlen feladatokat. Továbbá következetesen megköveteli, hogy a munkatársak is így működjenek.

3. Rendszeres időközönként gyors koordinációs értekezleteket tart. Így éri el az egymással szorosan összehangolt, szervezett termelést. Nagyon ügyel arra, hogy ezt soha ne hagyja el, mert minél nagyobb a terhelés, annál fontosabbak a rendszeres egyeztetések. Nagy sebességnél ezek nélkül széthullik a szervezet és a zűrzavar veszi át az uralmat.

4. Nagyon fegyelmezetten él és odafigyel a mindennapi működésére. Nem éjszakázik, nem fecsérli el haszontalan dolgokra a hasznos szabadidejét, és igyekszik minden egyes munkanapra teljesen feltölteni az akkumulátorait.

5. Az energiájának és a figyelmi egységének legalább a 10%-át tisztán megtartja önmagának, és nem merül el nyakig az operatív feladatokban.

Erre nagyon nagy szüksége van ahhoz, hogy figyelni tudja a piaci változásokat, jó irányba a vigye a fejlesztéseket és még az elsők között, jó időben észlelje a kínálkozó üzleti lehetőségeket.

Csak nézze meg és gondolja át alaposan.

Ha teljes mértékben betartaná a fenti öt pontot, javulna a hatékonyság, csökkenne a terhelés és nőne az eredmény?

Remélem, hogy tudtam ebben egy kicsit segíteni.

Barátsággal,

Laczkó Péter