fbpx

BLOG

 – A termelés alapja a figyelmi képesség! 

Ahhoz, hogy valaki egy feladatot, vagy egyáltalán bármilyen munkát el tudjon végezni, képesnek kell lennie igazán odafigyelni arra, amit éppen csinál.

Sajnos vannak olyan emberek, akik egyszerűen képtelenek minőségi munkát kiadni a kezükből.

Mivel semmire sem tudnak odafigyelni igazán, szinte semmit sem termelnek, mert vagy örökké hibázni fognak, vagy semmivel sem lesznek készen soha határidőre.

Egy feladatot kétféleképpen lehet elvégezni: jól, vagy többször.

Amikor valaki hibázik, többnyire azonnal két dologra hivatkozik:

 • Nem láttam…
 • Nem vettem észre…

Persze, hogy nem látta és nem vette észre. Hiszen valójában nem is volt ott.

Ha egy ilyen emberrel beszélünk, rögtön látjuk, hogy az illető lélekben nincs is jelen. Gondolatban valahol éppen lepkéket kerget.

És ha továbbra sem figyel majd oda eléggé, akkor örökké felületes, és hanyag marad.

Hibás teljesítések, selejtek, balesetek, elfelejtett fontos dolgok, mind-mind a hiányzó figyelem eredményei.

 

Minden félbehagyott dolog, vagy be nem fejezett feladat leköt valamennyi figyelmet és folyamatosan szétszórja a gondolatainkat.

Hátralékos feladatok hányszor jutnak naponta eszünkbe? A legváratlanabb pillanatokban törnek ránk. És vajon mennyit tartunk ezekből folyamatosan a fejünkben? Pedig fontos feladatokkal folyamatosan fejben sakkozni nagyon felelőtlen és rendkívül fárasztó dolog.

Az alábbi egyszerű szabályok sokat segíthetnek abban, hogy kevésbé szóródjunk szét és jobban gazdálkodjunk értékes figyelmi energiáinkkal.

 1. Vegyük lajstromba és írjuk le a napi feladatainkat, hogy ne kelljen minduntalan fejben tartani őket! Már ezzel is jelentős mennyiségű figyelmet szabadíthatunk fel.

 1. Állítsunk fel egy fontossági sorrendet a napi teendőinkről és ez alapján szervezzük meg jobban az életünket! Például a kevésbé fontos telefonhívásokat intézhetjük vezetés közben, a forgalmi dugóban várakozva is.

 1. Soha ne halogassuk a feladatokat! Ne tegyük félre őket azzal, hogy majd később megcsináljuk. Amennyiben lehetőségünk van rá, zárjunk le mindent rögtön vagy fejezzük be azonnal!

 1. Lehetőleg egyszerre mindig csak egy dologba kezdjünk bele! Amikor több dolgot kezelünk párhuzamosan, szétszóródik vagy megosztódik a figyelmünk és komoly esély van rá, hogy egyikkel sem haladunk majd rendesen.

 1. Amibe belefogunk, azt igyekezzünk mindig be is fejezni! Ha nem sikerül, akkor írjuk fel a későbbi teendőink közé és rendeljünk hozá egy tartható határidőt is. Ami pedig már készen van, azt azonnal húzzuk ki a listánkról. Jó érzés látni, ahogy szépen haladunk a feladatainkkal.

 1. Ne hagyjuk, hogy munkavégzés közben minduntalan megzavarjanak vagy félbeszakítsanak! Állítsuk le a jelentéktelen dolgokkal zaklatókat! Túl sok értékes időbe telik mire megint rendes tempót fogunk és ismét oda tudunk figyelni a saját munkánkra. Ami pedig nem a mi feladatunk, azt passzoljuk rögtön vissza a feladójához! Ne hagyjuk, hogy mások ránk tehénkedjenek!

 1. Amennyiben szükséges, csukjuk magunkra az ajtót! Érjük el, hogy kopogjanak mielőtt csak úgy ránk rontanának és szoktassunk hozzá mindenkit, hogy csak az engedélyünk után lépjenek be az irodánkba.

 1. Csökkentsük a minimális szintre a fölösleges, időrabló trécseléseket! Állítsuk le a “mesélőket” azzal, hogy ezt később, vagy majd ebédszünetben megbeszéljük. Telefonon is igyekezzünk udvariasan, kedvesen, de nagyon tömören és lényegre törően intézni a hivatalos ügyeinket.

 1. Napi rendszeres időbeosztással sokkal szervezettebbé és kiszámíthatóbbá tehetjük a munkánkat! Ezzel ki tudjuk alakítani a védett zónákat, így a kollégák is pontosan tudják, hogy mikor tudnak egyeztetni velünk és mikor kell békén hagyni minket.

 1. Folyamatosan tartsunk rendet a környezetünkben! Sokkal gyorsabban haladunk a feladatokkal, ha a dolgainkat azonnal a helyére tesszük. Így nem kell később keresgélnünk vagy állandóan fejben tartanunk, hogy mit hova tettünk. Így mindent elsőre meglelünk.

A figyelem olyan, mint a zseblámpa fénysugara egy sötét szobában. Szélesre állítva sokkal több dolgot láthatunk, de egy kicsit azért homályosnak tűnnek a dolgok. Azonban, ha éles lézernyalábként egy adott pontra fókuszáljuk, azon a területen kristálytisztán láthatunk.

Minden embernek van valamennyi figyelmi kapacitása. Ez a termelés egyik fontos alapja.

Ugyanis amikor valaki a teljes figyelmét egy adott dologra tudja összpontosítani, akkor képes a hatékony termelésre, hiszen pontosan látja az apró, fontos részleteket, és így képes hibátlan munkát kiadni a keze alól.

Remélem, hogy tudtam ezzel segíteni.

Barátsággal,
Laczkó Péter