fbpx

BLOG

 – A lojalitás alapjai a betartott ígéretek és a pontos elszámolások

Ahhoz, hogy hosszútávon meg tudjuk tartani az embereinket el kell érnünk, hogy valamennyire megbízzanak bennünk. A bizalom azonban nagyon törékeny dolog. Kemény munka felépíteni, de nagyon könnyű lerombolni.

Azoknál a vállalkozásoknál ahol a munkatársak valóban megbíznak a vezetőikben sokkal alacsonyabb a fluktuáció. A bizalom nagyon erős érzelmi kapocs, így jóval nehezebb elcsábítani őket.

Az emberek sohasem a munkahelyükben csalódnak, hanem a vezetőikben.

Az alkalmazottak nagymértékben függenek a vezetőiktől, ezért anélkül, hogy ennek teljesen tudatában lennének, folyamatosan vizsgáztatják őket. Rendszeresen ellenőrzik, hogy vajon mennyire megbízhatók.

Ezért egy vezetőnek nagyon kiszámíthatónak kell lennie, továbbá kínosan ügyelnie kell arra, hogy soha ne okozzon csalódást azoknak az embereknek, akikre egyébként gyakran ő is rábízza magát.

Felelős vezetői beosztásban nem működhetünk kiszámíthatatlanul, mivel minden egyes döntésünkkel és cselekedetünkkel egyúttal precedenseket is teremtünk. Így alakulnak ki a megszokások és a jól bejáratott működési rutinok. Ezek biztonságot adnak.

Azonban amikor egy átlagos szituációra nem a megszokott és elvárt módon reagálunk, az embereink nem igazán tudnak mit kezdeni ezzel, mivel elveszítik a fix pontjaikat velünk kapcsolatban.

Ezért ha változtatni akarunk valamin, egyúttal érthető és elfogadható magyarázattal is kell szolgálnunk a számukra.

Az embereknek általában semmi gondjuk sincs azzal, hogy igazodjanak hozzánk és támogassanak minket mindaddig, amíg megbíznak bennünk és  megértik, hogy pontosan mit is akarunk.

Egy be nem tartott ígéret nagymértékben aláássa a bizalmat. Ezért kínosan ügyelnünk kell arra, hogy az összes ígéretünket maradéktalanul betartsuk! Ha számítottak ránk, nem okozhatunk csalódást.

Hihetetlenül sokáig emlékeznek minden egyes alkalomra, amikor becsapták őket.

Ha van gyermeke, akkor csak kérdezze meg tőle, hogy van-e olyan ígérete, amelyet nem teljesített. Bármilyen jó szülőnek is tartja magát, ne lepődjön meg azon, ha esetleg egy hosszú listát kap tőle. Egy csalódás emléke sokáig beég az emlékezetünkbe.

Továbbá minden jutalékos rendszernek teljesen érthetőnek, átláthatónak és kiszámíthatónak kell lennie! A fizetésekkel nem lehet felelőtlenül játszani!

Az egyik legbiztosabb módja annak, hogy gyorsan elveszítsük az embereinket az, ha bonyolult és kiszámíthatatlan jutalékos rendszerekkel, igazságtalan levonásokkal vagy utólagos indokok alapján megcsonkított prémiumokkal tesszük kiszolgáltatottá őket.

Az érdekeltségi rendszereket mindig tisztán kell tartani és mindenki számára teljesen érthetően kell kommunikálni! Jó ha mindenki előre tudja, hogy pontosan mire is számíthat.

Ezután pedig kínosan ügyeljünk arra, hogy fillérre pontos elszámolásokkal határidőre teljesítsük azt, amit megígérünk. Minden egyes betartott ígéret növeli a bizalmat, erősíti a lojalitást, mivel kiszámítható és biztonságos.

Miért cserélne bárki is idegen, bizonytalan környezetre egy olyan vezetőt akiben teljesen megbízhat, vagy azt a munkahelyet, ahol valóban biztonságban érzi magát?

 

Barátsággal,

Laczkó Péter