BLOG

– Telefonálási etikett az üzleti életben –

Üzleti életünkben a mobiltelefon ma már teljesen nélkülözhetetlenné vált.

A technika fejlődése azonban olyannyira felgyorsult, hogy kulturális evolúciónkat ezen a téren nagymértékben megelőzte.

Régebben pontosan tudtuk, hogy bizonyos helyzetekben  hogyan kell viselkednünk. A jó modort megtanultuk szüleinktől, nagyszüleinktől és jó esetben mi is tovább adjuk majd gyermekeinknek.

Tudtuk, hogyan kell illendően köszönni, tudtuk, hogy a kismamáknak, hölgyeknek és az időseknek át kell adni a buszon, villamoson a helyünket, és édesapám még arra is megtanított, hogy “Fiam, ha lányos házba mész, mindig vigyél virágot”.

A jó modor jegyében elvárt volt, hogy vendégségben nem zabálunk, nem maradunk késő éjig, és természetes volt az is, hogy másnap kötelező jelleggel felhívjuk a vendéglátókat, hogy még egyszer megköszönjük nekik a finom ételeket, a törődést és a fantasztikus vendéglátást.

Régen még azt is tudtuk, hogy mikor illő telefonálni és mikor nem. Reggel 9 óra előtt, este vacsoraidőben vagy utána már nem volt ildomos bárkit is telefonon zaklatni. Vasárnap ebédidőben vagy az azt követő pihenőidőben felhívni valakit, pedig kimondottan nagy modortalanságnak számított.

Régebben sokkal inkább tekintettel voltunk egymásra, jóval tapintatosabbak és kevésbé tolakodók voltunk.

De a mai világban ezek a szabályok már szinte elavultak és lassan mind eltűnni látszanak.

Ezért a mobil kultúra evolúciós ugrásában talán soha nem volt nagyobb szükség arra, hogy még idejében lefektessük az üzleti élet telefonálási etikettjének néhány ide vonatkozó viselkedési szabályát.

Az üzleti életben lehetőleg válasszunk kulturált és  diszkrét csengőhangot. Ahogy az öltözködésünkben is többnyire kerüljük a feltűnő, ízléstelen ruhadarabokat, ugyanúgy a csengőhangunk is legyen elegáns és visszafogott. El sem hiszik, hogy ez mennyit elárul valaki egyéniségéről. Nincs annál kellemetlenebb, hogyha egy  egy durva, tolakodó csengőhanggal alapozzuk meg az első benyomást, vagy törjük meg egy környezetben a kellemes harmóniát.
Minden olyan helyen, ahol egy bejövő hívással zavarhatunk, még időben halkítsuk le a készüléket. Nagyon illetlen és modortalan, ha színházban, moziban vagy egy előadáson szólal meg a bunkofon. Soha ne hozzuk magunkat ilyen kellemetlen helyzetbe.
Tárgyalások alkalmával, üzleti megbeszéléseken szintén illő jó előre lehalkítani a készülékünket, hogy később ne kelljen kapkodva nyomogatnunk a telefont és mentegetőznünk csak azért, mert a csengőhangunkkal kizökkentettük a partnerünket a gondolatmenetéből.

A legtöbb készüléknél már beállítható az automata SMS  küldés nem fogadott hívások esetén. Ekkor a hívó fél pontosan tudja, hogy nem visszautasítást kapott tőlünk,     hanem csak rossz időpontban próbált kapcsolatba lépni     velünk.

Lehetőleg igyekezzünk minden nem fogadott hívást minél gyorsabban visszahívni. Ez nagyon jó modorra, emberségre és szerénységre vall. Nagyon szomorú látni, hogy Mr, vagy Mrs. valaki olyannyira fontos személlyé vált, hogy már visszautasítja mások közeledését.
Soha nem vegyük fel egy beszélgetés vagy tárgyalás közben a telefont! Sokan megengedik maguknak azt a luxust, hogy tárgyalás közben simán fogadnak egy bejövő hívást. Ez pontosan olyan, mintha egyszerűen csak felállnának és faképnél hagyva a partnerüket elkezdenének másokkal beszélgetni. Ez igen durva sértés. Ugyanis ez valóban a partnerük leértékelése és fontosságának a porba tiprása. Egy jelentéktelen hívás miatt mégis sokan megteszik. Megszólal a mobiljuk és ekkor a partnerüktől felszínesen elnézést kérve, de beleegyezését gyakran meg sem várva azonnal felveszik. Ezekben az esetekben még egy ismeretlen hívó is fontosabb a számukra, mint az a partnerük, aki az asztal másik oldalán ül. Ez nagyon nagy modortalanság, de egyben szánalmas is. Az ilyen viselkedés azt mutatja, hogy az illető felett teljesen átvette a mobilja az irányítást és már arra is képtelen, hogy különbséget tegyen fontos és kevésbé fontos dolgok között és ezek alapján helyes döntést hozzon. A mobilja szinte dróton rángatja. Igen akaratgyenge hozzáállás. Még ebben a felgyorsult világban is mindennek megvan az ideje.

Az Úriember meghatározása a következő: Úriember: olyan személy, akinek a figyelme azon van, hogy a környezetében lévők jobban érezzék magukat.

Tehát az üzleti életben támogatást és igazi sikereket úgy tudunk elérni, hogy valódi, személyes figyelmet adunk a partnereinknek és a környezetünknek. Ha csöng a mobilunk,  akkor csöngjön diszkréten és elegánsan. Ne kapkodjuk fel mindenáron. Bármikor dönthetünk úgy, hogy később egy alkalmas pillanatban visszahívjuk majd az illetőt. Nincs  szánalmasabb annál, amikor valakinek állandóan a mobilja parancsol.

Soha ne engedjük, hogy a mobil átvegye felettünk a kontrollt. Mindig legyen egy józan döntésünk azon, hogy mikor fogadunk egy hívást és mikor nem. A mobilunk miatt ne okozzunk rossz érzést partnereinknek és sértsünk meg fölöslegesen másokat.

Döntsük már el végre, hogy ki a főnök.

Barátsággal:
Laczkó Péter