Laczkó Péter tizenhetedik vezetői törvénye

Egyetlen vállalkozást sem lehet ösztönből vezetni!

 

Egy  jó menedzser alapvető vezetői eszköze a pontos információ.

 

Amikor egy menedzsment részére nem állnak rendelkezésre gyors és pontos  információk vagy megbízható statisztikák, akkor korrekt adatok híján mechanikák és megszokások mentén irányítanak egy szervezetet.

 

Ez olyan mintha egy szűk kanyonban, teljes ködben repülve átkapcsolnánk robotpilóta vezérlésre.

Ebben nem csak az a veszélyes, hogy könnyen nekicsapódhatunk egy éles sziklafalnak, de vaksi módon simán elhúzhatunk a kínálkozó jó üzleti lehetőségek mellett is.

 

Ráadásul amikor nincs megbízható, gyors és tiszta adatszolgáltató rendszerünk, akkor a hiányzó adatokat a vélemények, feltételezések vagy még rosszabb esetben a pletykák töltik ki.

Ezekkel a munkatársak gyakorlatilag meghekkelik a központi irányító rendszert.

Ilyenkor a vezető elveszíti a józan ítélőképességét, mert a véleményeken vagy a szokásos rutinon kívül nincs mire támaszkodnia.

 

Amikor egy értekezleten egy fontos kérdésre a válasz már eleve úgy kezdődik, hogy “szerintem”, vagy “én úgy gondolom, hogy”, akkor a vezető pontosan tudja, hogy az illetőnek halvány gőze sincs arról, hogy pontosan mi a helyzet a területén.

Azért hablatyol, nehogy kiderüljön az igazság.

 

Egyetlen  vállalkozást sem lehet ösztönből vezetni!

A vezetői kapáslövések többnyire jól jönnek éles helyzetekben. De csak akkor, ha tisztán látjuk az ellenfél kapuját és pontosan tudjuk a lövés szögét. Ehhez pedig kellenek a pontos statisztikák, valamint a gyors és tiszta adatok.

 

A véleményekre alapozott, hasraütésszerű ösztönös döntések, vagy a mechanikus működések egészen biztosan a katasztrófa irányába vezetnek.

 

Barátsággal:

Laczkó Péter

 

Vissza