Laczkó Péter negyvennegyedik vezetői törvénye

A változásmenedzsment három alapszabálya

Az egyik legnehezebb vezetői feladat az, amikor határidőre végig kell menedzselnünk egy komolyabb változtatási programot, mivel a munkatársak gyakran ellenállással reagálnak változtatási terveinkre. 

Egy komolyabb átszervezést vagy szervezeti átalakítást pedig igen nehéz ellenszándékokon keresztül határidőre végrehajtani. 
Ilyenkor nemcsak a külső környezeti hatásokkal kell megküzdenünk, hanem még a belső ellenállásokkal is szembe kell néznünk. 

Ezért, ha egy komolyabb vezetői manőver kapcsán nem akarunk feleslegesen vért izzadni, akkor jó ha tisztában vagyunk a változásmenedzsment speciális sajátosságaival. 
Ugyanis a változás menedzsmentnek megvannak a saját alaptörvényei, amelyeket az ilyen esetekben nem árt alaposan figyelembe venni. 

Először is. Minden csoportnak megvan a változásokkal kapcsolatos elfogadási és befogadási szintje. Ezt minden vezető érzi, aki valamilyen szinten része a csoportjának.
Ezért a változásokat minden esetben a csoport befogadási szintjén belül kell végigvinni. A mottó: mindig csak hajlítunk, de sohasem törünk. 

Másodszor. Az egyik legsúlyosabb hiba a változások menedzselésével kapcsolatban, ha egyszerre rögtön több dolgot is meg akarunk változtatni. Ha már változtatunk kell valamin, akkor ügyeljünk arra, hogy amennyire csak lehet, egyszerre mindig csak egy dolgot változtassunk. Bár elsőre úgy tűnik, hogy így valamivel lassabban mennek majd a dolgok, de biztos, hogy ez sokkal hatékonyabb.
Ugyanis ha egyszerre túl sok változót viszünk egy átszervezési programba, akkor az szétszóródásokat vagy akár még zűrzavart is okozhat. És egy zűrzavaros helyzetben nem is olyan könnyű megtalálni a zűrzavar valódi okát.
Ráadásul ha egy időtartamon belül túl sok a változtatás, akkor nem is igazán tudjuk, hogy a program melyik része éri el a tervezett hatást vagy melyik része okoz problémákat. 

Harmadszor. Nagyon ügyelni kell arra, hogy minden változtatás esetén jó előre és gondosan tervezzük meg a változtatások minden egyes lépését és azok következményeit. 
Továbbá külön figyelmet kell szentelnünk annak is, hogy az érintett munkatársakat részletesen tájékoztassuk a változtatások szükségességéről, okairól, valamint a részletes programlépésekről. 

Itt nem elég ha csak megértik, hogy miért akarunk változtatni. El is kell fogadniuk a szükséges változtatási lépéseket. Nem csak az egyetértésüket akarjuk megkapni, hanem támogatásukat is. 
Egyetlen csoport sem tud egy olyan programot követni, amelyet nem ismer, nem ért, vagy nem fogad el. 

Így sokkal könnyebb dolgunk lesz a változtatások operatív lemenedzselése során. 

Barátsággal: 
Laczkó Péter

 
Vissza