Laczkó Péter negyvenhetedik vezetői törvénye

Következetes vezetői figyelem híján önpusztítóvá válhat a személyzet

Ebben a munkaerő ínséges időben néhányan már tévesen azt gondolják magukról, hogy nélkülözhetetlenek, ezért szinte bármit megengedhetnek maguknak. Mivel tudják, hogy nehezebben pótólhatók, öntörvényűvé válnak és már kevésbé tartják be a céges szabályokat. 

És lássuk be, egy olyan vezető, aki egy ilyen helyzetben teljesen kiszolgáltatottnak érzi magát, hajlamossá válhat arra, hogy emiatt egyre lazábbra engedje a fegyelmet. És ennél rosszabbat már nem is tehetne. 

Ugyanis egy vezetőnek mindenféleképpen ragaszkodnia kell az értékrendjeihez. 

Mert amikor lejjebb engedi a minőségi szintet, vagy nem tartja magát következetesen az egész csoport érdekében megalkotott szabályok betartásához, teljesen biztos lehet abban, hogy a követelődző munkatársak átveszik az irányítást felette. 

Ezen a lejtőn nagyon nehéz megállni, visszafordulni pedig már szinte teljesen lehetetlen.
Egy fegyelmezetlen környezetben előbb vagy utóbb mindig felüti a fejét a zűrzavar. Zűrzavarban pedig mindenki sokkal rosszabbul érzi magát. 

Egy olyan vállalkozásban, ahol néhányan azt gondolják, hogy azt csinálnak, amit csak akarnak, már csak állandó stressz és rengeteg bosszankodás árán lehet még valamennyit is termelni. 
Ezt hívjuk anarchiának. Az anarchiát kiváltó okokat pedig mindig belső forrásokban kell keresni! 

A munkatársak nagyon is tisztában vannak ezzel, mégis gyakran saját maguk ellen fordulnak, amikor a szabályokat felrúgva próbára teszik a vezetőiket. 
Ezzel a bomlasztó működéssel először egyre lazább lesz minden, azután főállásban kezelnek reklamációkat, majd tömegesen veszítik el az ügyfeleiket. A cég sorsa így gyorsan megpecsételődik. 

Tehát minél többet enged egy vezető az értékrendjeiből, annál nagyobb esélye van arra, hogy végképp elveszítse az embereit. 
Ahol nincs rend és fegyelem, ott komoly feszültségek vannak. Fegyelmezetlen személyzettel semmit sem lehet termelni. Inkább legyenek valamivel kevesebben, de azokra mindig lehessen számítani.

Az emberek csak abban a környezetben érzik biztonságban magukat, ahol megvannak a stabil pontjaik. Így minden tervezhető és kiszámítható. Nyugi van. 

Kizárólag azok a csoportok tudnak magas színvonalú termelést elérni, amelyekben le vannak fektetve és ki vannak hirdetve a pontos szabályok, továbbá a vezetők szigorúan és következetesen be is tartatják ezeket. 

Ekkor van minőségi termelés, van siker, van magas bevétel és van magas fizetés. 

Barátsággal: 
Laczkó Péter

 

 
Vissza