Laczkó Péter huszonharmadik vezetői törvénye

Laczkó Péter huszonharmadik vezetői törvénye

Minőségi termelést csak tiszta és rendezett környezetben lehet megvalósítani!

 

A rend fogalma a következő: Ésszerű állapot, amikor a hatékony működéshez szükséges minden dolog és tényező az ismert és az elvárt helyén van, valamint jól is működik.

 

Tiszta és rendezett környezetben gyorsabban és jóval hatékonyabban lehet termelni. És még a hangulat is sokkal jobb a cégben.

 

De, amikor állandóan elromlanak a dolgok vagy mindent örökké keresni kell, akkor a munkatársak minduntalan egymás kezéből kapkodják ki a még működő szerszámokat, felszereléseket vagy örökké másokat hibáztatva zaklatják egymást, hogy korrigálják a hibákat és megpróbálják valahogy még utolérni a határidőcsúszásokat. Ezekben az esetekben már biztosan eltűnik a harmónia.

Nem beszélve arról, hogy ráadásul így minden termelési folyamat is sokkal többe kerül.

 

A rend csökkenő szintje mindig csökkenti a hatékonyságot is!

Koszos környezetben a tökéletességre és az igényes munkára való törekvés is lecsökken.

 

Trehány és hanyag emberekkel pedig semmire sem megyünk!

Ugyanis bármennyire is hadakozunk velük, ha csak egy kicsit nem figyelünk oda rájuk, simán hagyják maguk körül lepusztulni a dolgokat.

Sajnos vannak olyan emberek, akik semmire sem tudnak vigyázni.

Vadonatúj autók, szerszámok, termelő eszközök és felszerelések a kezük alatt rövid időn belül elromlanak, eltűnnek vagy százévesnek látszanak. Egy szép, új irodát néhány év leforgása alatt képesek teljesen lelakni.

És nagyon tud fájni, amikor drága pénzért kell pótolnunk a felelőtlen módon tönkretett vagy elveszített termelőeszközeinket.

 

De, ha továbbra is magukra hagyjuk őket, akkor azon kapjuk majd magunkat, hogy örökké fizetnünk kell a költséges nagytakarításokat vagy erőltethetjük a fárasztó, túlórás rendrakásokat.

Amikor pedig már nem bírjuk tovább, mérgünkben és elkeseredésünkben büntetni fogunk.

Ezért az ilyen embereket tartsuk távol a vállalkozásunktól, vagy meneküljünk a közelükből!

 

A tisztaság igényét és a rend szeretetét már gyermekkorban el kellene sajátítani. Ez szülői kötelesség! Jó, ha ezt már otthonról hozzuk magunkkal.

Ha rendetlenné nevelünk egy gyermeket, később az élete minden egyéb területén is rendetlenséget teremt majd, és ezt sehol sem tolerálják.

Mert felnőtt embereket tisztaságra és rendre szoktatni nagyon fáradságos munka, és túl sok időbe, energiába kerül.

 

Mindig csak annyira lesz rend egy személy területén, amennyire rend van a fejében.

Egy raktáros rendről alkotott elképzelését pontosan meg tudjuk állapítani, ha megnézzük a raktárát. Az éttermi konyha tisztasága és rendje is alapvetően minősíti a séfet, valamint a konyha személyzetét.

Így egy vállalkozás rendjét is minden esetben a vezető rendje határozza meg!

 

De ha valakinek nincs egy részletes és határozott elképzelése arról, hogy pontosan hol kell lennie az eszközeinek, és hogyan kell kinéznie a területének, akkor állandóan nekünk kell majd nyüstölnünk, hogy tartsa végre rendben a környezetét.

Mert, amikor nem egyezik a személyzetünkkel a rendről kialakított véleményünk, mindig bosszankodni fogunk.

 

Bár néha már reménytelennek látszó küzdelemnek tűnik, de rendszeres belső képzésekkel, szigorú és következetes számonkérésekkel, valamint  nem utolsó sorban, folyamatos vezetői példamutatással az emberek többségénél a rendszeretet fejleszthető.

Ha nem akarja feladni, akkor ezen folyamatosan dolgoznia kell!

Ugyanis sokkal könnyebb mindennapi, határozott kontrollal fenntartani egy viszonylagos rendet, mint utólag rendet rakni egy már rendetlenné vált területen!

 

Ne feledje!

A kosz és a rendetlenség mindig megöli a termelést!

Mert minőségi munkát, csak tiszta és rendezett környezetben lehet végezni!

 

Barátsággal,

Laczkó Péter

 

Vissza