Laczkó Péter harminckilencedik vezetői törvénye

Ha nem megy szép szóval, oldja meg erővel!

 

Gyakran hallani, hogy egy munkatárs arról panaszkodik, hogy a vezetője kiabál vele. Ilyenkor mindenki zaklatott lesz a környezetében. 

De ezek az emberek valahogy arról sohasem beszélnek, hogy miért kaptak kemény hangú letolást. 
Amikor pedig ez többször is megesik, akkor szinte bárkire rásüthetik az “embertelen" vezető bélyeget, és ennek a híre bizony gyorsan szétterjed egy szervezetben. 

Szinte minden vezetővel előfordul, hogy néha felemeli a hangját a területén. 
Amikor normális hangnemben kér határidős teljesítést, és ennek ellenére mégsem kapja meg, akkor senki se csodálkozzon azon, ha a hasztalan próbálkozások után már keményebb stílusban osztja ki a nemteljesítőket. 

Egy vezető mindig az egész csoport érdekét és az összes munkatárs biztonságát tartja szem előtt. Ezek a legfontosabb mérlegelési szempontjai. Így jóval nagyobb a felelőssége, mint azoké, akik csak egy kisebb terület rendjéért vagy csak egy konkrét feladat végrehajtásáért felelnek. 
Egy pontosan teljesített program mindenki jólétét biztosítja. Egy nem teljesített, azonban mindenkit hátrányos helyzetbe hoz. Ebből a nézőpontból ítél. 

Néhányan pedig annyira unatkoznak vagy szórakozásból olyan ártalmas játszmákat játszanak, amivel felébresztik a vezető rosszabbik énjét. 
Szisztematikusan feszegetik a tűrőképessége határait és képesek addig provokálni, amíg tényleg ki nem hozzák a sodrából. 
Szép szóra meg se mozdulnak. Ha pedig emelt hangon kapnak utasítást, megsértődnek. 

De mivel a dolgoknak határidőre el kell készülniük és a problémák sem oldódnak meg maguktól, valakinek felelősséget kell vállalni a termelésért.
Így érthető, hogy a vezető végül feltekeri a hangerőt, és olyat tesz vagy olyat mond, amit normális körülmények között sohasem tenne, vagy sosem mondana. Ezután persze már mindenfélét lehet a háta mögött terjeszteni róla. 

Még egy békés és kedves elefántból is ki lehet hozni a legrosszabbat. Egy kis gonoszsággal bárki elérheti, hogy dühöngő fenevaddá váljon. 

De azt személyes tapasztalatból tudom, hogy egy jó teljesítésért mennyire hálás tud lenni egy magas felelősségvállalású vezető. 
Szinte bármit megteszünk azokért az emberekért, akikre mindig tudunk számítani. 

Barátsággal: 
Laczkó Péter

Vissza