A három alapvető piaci pozíció

A három alapvető piaci pozíció

Akár termelő, akár szolgáltató céget vezetünk, mindösszesen három piaci pozícióban működhetünk.

  1. Piacvezetőként
  2. Piac irányítóként
  3. Átlagos piaci szereplőként

A piacvezető

Általában a piacvezetőnek van a legnagyobb a piaci részesedése, vagy a legnagyobb forgalma. Az esetek többségében ő birtokolja a legtöbb potenciális ügyfelet is.

Bár lehet, hogy ő a legnagyobb piaci szereplő, de az már egyáltalán nem biztos, hogy egyben ő is a legerősebb.

A piac irányító

A piac irányító hozza az új trendeket, vagy az új irányokat a piacra.

A legtöbb esetben ő a legnagyobb sebességű résztvevő, és emiatt általában a többi piaci szereplő előtt jár.

A fejlesztéseivel és az újításaival folyamatosan új irányba befolyásolja a fogyasztókat, vagy a leggyorsabban reagál az új vásárlói igényekre. Ezért a  legtöbben a piacirányítót utánozzák, vagy követik.

Éles versenyhelyzetben gyakorlatilag nem a piacvezetője, hanem inkább a piac irányítója húzza maga után a piacot.

A piacvezetőt a konkurencia mindig legyőzni akarja, mert kellően megerősödve  szinte mindig a legnagyobbak akarnak lenni a piacon, míg a piacirányítót többnyire csak megelőzni akarják, és jobbnak, trendibbnek szeretnének lenni nála.

Optimális esetben a piacvezető meg tudja őrizni a piacirányítói státuszát is. Ez a létező legjobb működési modell.

Az átlagos piaci szereplők

Az átlagos piaci szereplők többnyire megosztoznak a piac egy bizonyos részén, és a nagy tolongásban néha durván egymásra könyökölve igyekeznek minél nagyobb részt megszerezni maguknak.

Jobbára csak regionális erőt képviselnek és gyakran mesterségesen gerjesztett árspirálba rántják egymást.

Ezen a területen igen sok a belharc. A szereplők az energiáikat így nem a szükséges fejlesztésekre, a jobb szolgáltatásokra, hanem pazarló módon egymás ellen fordítják.

Az átlagos piaci szereplő pozíció a nagy dulakodás miatt nagyon izzadságszagú és csak nagyon kevés esetben okoz igazi örömet a részvevőknek. Éppen emiatt nem is ajánlom senkinek, és nem is szeretnék erről bővebben értekezni.

Meddig lehet fenn tartani a piacvezetői szerepet?

A piacvezetői pozíciót viszonylag könnyű elveszíteni, mert egy nagyobb szervezet hajlamosá válhat arra, hogy lelassuljon.

Így egy gyors és jól szervezett piacirányító viszonylag rövid idő alatt át tudja venni a teljes kontrollt a dolgok felett, és meg tudja szerezni magának a legnagyobb piaci részesedést. Ekkor átöröklődik a piacvezetői szerep.

Ugyanis amikor a piacvezető a tehetetlen tömegénél fogva elveszíti a kezdeti sebességét és már lassabban reagál a változásokra, szinte törvényszerűen bekövetkezik a trónfosztás. A gyorsabb működésű élelmes piacirányítók gyakorlatilag állva hagyják, és rövid idő alatt megszerzik az ügyfélkörét.

A 3 közül, melyik az igazán sikeres pozíció?

Látható, hogy az egyetlen igazán sikeres piaci működés a piacirányító szerep.  Ezért inkább erről beszéljünk.

A piacirányító pozíció megszerzéséhez nem kell különösebben nagynak vagy erősnek lenni, és nem kell hozzá nagy létszámú szervezet sem.

Elsősorban arra van szükség, hogy a cégvezetés ne merüljön el teljesen a termelésben, a szolgáltatásban vagy a mindennapi problémamegoldásban.

Tudom, hogy ez nem könnyű. Rengetek kis és középvállalkozás szenved ebben a betegségben. Sajnos ezért ragadnak bele az általános piaci szereplő státuszukba.

Hogyan váljunk piac irányítóvá?

De ha a vezetés bármilyen módon képes magasan tartani a fejét, és meg tudja állni, hogy ne merüljön alá a dolgok sűrűjébe, akkor lehetősége nyílik arra, hogy független nézőpontból folyamatosan monitorozni tudja a piacát.

Ehhez persze kell néhány jó szándékú, képzett munkatárs, akik tehermentesítik a cég felső vezetőit azáltal, hogy magas szinten termelnek és nagy felelősséggel, önállóan viszik a fontosabb operatív posztokat.

Tehát, ha a menedzsment fel tudja venni és meg is tudja tartani ezt az intelligens vezetői működési módot, akkor már van némi esélye arra, hogy kellő időben és még jóval a többiek előtt meglássa a kínálkozó piaci lehetőségeket, vagy észlelje az új vevői igényeket.

És ha még arra is képes, hogy elég gyorsan és agresszívan reagálva befolyásolni tudja az ügyfeleit, és rekord sebességgel váltson ritmust az új piaci réseken, akkor már ügyesen szert tehet némi piaci előnyre, és máris valamilyen módon már piacirányítóként működhet.

Így válhat egy ügyes piacirányító rövid időn belül erős piacvezetővé.

De nagyon fontos szabály, hogy ahhoz, hogy hosszútávon is meg tudják őrizni a piacirányító és a piacvezetői pozíciójukat, a vezetőségnek továbbra is folyamatosan a piaci áramlások felett kell tartania a periszkópot, és minden áron meg kell tartania a termelési és a szolgáltatási sebességet.

 

Barátsággal,

Laczkó Péter

 

 

 

 

Vissza