BLOG

– A legjobb stratégia! –

Érdekes tanulságként leírom Önöknek az egyik legjobb stratégiát, ami valaha hallottam. 

12 éves voltam. Vékony kis srácként lementem egy vízitelepre és elkezdtem kajakozni, hogy megerősödjek.

Elég jól ment és már kezdtem elég jól érezni maga a vízen, amikor ifjú kajakos titánként az első igazi versenyemre készültem.

Erre a versenyre kijöttek a szüleim, valamint az a lány is ott volt, aki akkor már nagyon tetszett nekem. Bizonyítani szerettem volna a szüleimnek és persze imponálni akartam a lánynak is. Ezért be voltam tojva rendesen. Mit gondolnak majd rólam, ha a versenyen a sokadik leszek?

Ez eléggé látszódhatott rajtam, mert ekkor odajött hozzám az edzőm.

Ő egy fantasztikus ember volt. Nagyon felnéztem rá. Bármit mondott nekem, én azt megcsináltam. Ha kérte, hajnalban keltem és gyakran még késő este is a vízen voltam. Emlékszem egyszer azt javasolta, hogy nyers húst egyek, mert abban rengeteg energia van, és én a szüleim legnagyobb megrökönyödésére hónapokon át tömtem magamba a nyers marhahúst. A példaképem volt és az egyik legjobb ember, akivel valaha is találkoztam.

Szóval a verseny előtt látta rajtam a félelmet, ezért odajött hozzám.

Megfogta a kezem lehúzott maga mellé a padra és a következő tanácsot adta.

Ide figyelj „spillerkém”. Te ott voltál minden edzésen. Soha, egyetlen egy edzésről sem hiányoztál. Mindig szorgalmasan hajtottál, és megtettél mindent azért, hogy itt ma a legjobb kajakos legyél.

Te itt egyszerűen nem veszíthetsz, mert a többiek nem tettek ennyit. Nem voltak ilyen szorgalmasak és fele annyit sem dolgoztak, mint te. Soha sem hozták meg ezt az áldozatot, tehát ők itt ma nem győzhetnek.

Ma van a születésnapom. Most fogod magad, vízre szállsz, rendesen bemelegítesz, ahogy mutattam és megnyered nekem ezt a versenyt. Ma csak ezt kérem tőled. Nyerd meg nekem ezt a versenyt!

De, hogy biztosra menjünk, a következőt fogod tenni!

A rajton múlik majd minden. Itt mindenki úgy fog elrajtolni, hogy 2000 métert kell majd eveznie. De te nem ezt fogod tenni. Te 100 méterre rajtolsz! Ugyanis a rajt egy daráló lesz annak, aki bent marad a sűrűben. Tehát ki kell jönnöd a sűrűből.

A stratégia a következő: Tiszta erőből elrajtolsz, azután folyamatosan erősítesz, és a végén úgy finiselsz, hogy majd a taknyod, nyálad egybe folyik.

Ne aggódj, a végén én ott várlak a célban és valahogy  majd összeszedlek.

Na, nekem se kellett több. Szavai erőt öntöttek belém. Ha ő mondja, akkor úgy is van!

Így is tettem. Teljesen megnyugodtam. Én ide nyerni jöttem.

Amikor elindult a mezőny, a rajtban a többieket szinte azonnal állva hagytam. Az első 100 méter után már majdnem két hajóhosszal vezettem.

Innen már viszont engem nem lehetett utolérni. Folyamatosan erősítettem és arra már nem is emlékszem, hogy hogyan eveztem végig a 2000 métert, de arra igen, hogy majdnem belehaltam.

Életem első versenyét két-három hajóhossznyi előnnyel nyertem meg.

Annyira elfáradtam, hogy arra sem emlékszem, hogy hogyan eveztem ki a tribün előtti stéghez. A hangosbemondó bemondta a nevemet, és én tudtam, hogy mindenki, aki számított nekem, hallotta.

Amikor végre kiértem a stéghez felnéztem és az első ember, aki ott állt az edzőm volt. Kiemelt a hajóból és megölelt. Ott várt rám a célban. Az egész verseny alatt végig ott volt. És könnyes volt a szeme.

Nem azért, mert megnyertem életem első versenyét, hanem azért, mert ő kérte, és én megtettem neki becsülettel, úgy, ahogy azt kellett.

Soha sem fogom azt a napot elfelejteni.

Edzőm embersége, követendő példája és emléke végigkísért egész életemen. Sajnos már nincs közöttünk. Hiánya pótolhatatlan veszteség.

De bármikor, amikor nehéz idők jártak az életemben és ha kellett a „vitézség”, megtettem újra, és újra, és újra.

Tiszta erőből elrajtoltam, folyamatosan erősítettem és a végén finiseltem.

Úgy, ahogy azt annak idején ő kérte. Megtettem a családomért, a cégemért, az ügyfeleimért, magamért és NEKI.

Ezt a történetet ajándékba adom Önöknek, mert nem csak példát állít egy nagyszerű embernek, de esetleg jól jöhet még akkor, ha egy kicsit nehezebben mennek a dolgok.

Ekkor nem kell mást tennünk, csak: tiszta erőből elrajtolni, folyamatosan erősíteni és a végén finiselni.

Meglátja menni fog.

 

Barátsággal.
Laczkó Péter